061 197 9969

Pirinač crni 500gr – organski proizvod

370.00 дин.

Crni pirinač je drevna i veoma cenjena žitarica zbog svojih nutritivnih svojstava i specifičnog načina proizvodnje. Izuzetno je hranljiva i dekorativna. Ima slatkasto-orašasti ukus i bogat je antocijanima (bogatiji od borovnice!), belančevinama, ugljenim hidratima i vlaknima. Ne sadrži gluten i ima malu kalorijsku vrednost.

Crni pirinač ima više minerala od ostalih vrsta pirinča i dobar je za hladnije dane zato što uspeva da zadrži toplotu u unutrašnjosti tela. Ima diuretička svojstva i dobar je za bubrege i bešiku.

Priprema: Zrna obavezno natapati 8 sati, dobro isprati i kuvati 45 minuta sa četiri puta većom količinom vode. Servirati crni pirinač sa proteinima za zdrav, dobro izbalansiran obrok.

Opis

Puding od crnog pirinča: Ako su vam dosadili razni pudinzi koje možete kupiti i instant napraviti za 10-ak minuta, onda je ovo idealan recept za vas.
sastojci: 1 šolja crnog pirinča, 1 šolje šećera , 1 konzerva kokosovog mleka
Staviti pirinač, 3 šolje vode i pola kašičice soli da provri u loncu, a zatim smanjiti temperaturu, poklopiti i ostaviti 45 minuta. Dodati tome šećer, pola kašičice soli i 1 šoljicu kokosovog mleka i ostaviti na najjačoj temperaturi dok ne provri, a zatim smanjiti ringlu na slabu vatru, držati nepoklopljeno, mešati povremeno dok smesa ne postane gusta, a pirinač mek (oko 30 minuta ). Zatim to skloniti sa ringle dok se ne ohladi na sobnu temperaturu, povremeno mešajući, najmanje 30 minuta. Pred posluživanje promešati puding i podeliti ga u 8 činija, a zatim preko svake dodati preostalo kokosovo mleko.