Mača čaj – 100% organski matcha čaj u prahu 50gr
530.00 rsd
Matcha zeleni čaj bogat je antioksidantima (katehin), vitaminima A, B6, C i E, mineralima: magnezijumom, kalcijumom, gvožđem, kalijumom, fosforom, cinkom i bakrom. Ispitivanja su pokazala da ima više antioksidanata od bilo kog povrća ili voća i da poboljšava metabolizam. Bogat je vlaknima, smanjuje holesterol i šećer u krvi i ne povećava nivo insulina. Za razliku od drugih vrsta zelenog čaja, matcha čaj se uvek pije sveže pripremljen.
Proizvod ne sadrži: veštačke boje, aditive, konzervanse, zaslađivače i gluten.
Sastav: 100% čist Matcha čaj
Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu!
Distributer: The best of nature doo Beograd – Zemun
U ponudi imamo i matcha caj od 100gr.
Mača zeleni čaj u prahu
Mača čaj je posebna vrsta zelenog čaja. Bukvalan prevod ove reči znači „čaj u prahu“. Matcha caj je bogat antioksidantima (katehin), vitaminima A, B6, C i E, mineralima: magnezijumom, kalcijumom, gvožđem, kalijumom, fosforom, cinkom i bakrom.
Ispitivanja su pokazala da ima više antioksidanata od bilo kog povrća ili voća i da poboljšava metabolizam. Bogat je vlaknima, smanjuje holesterol i šećer u krvi i ne povećava nivo insulina. Za razliku od drugih vrsta zelenog čaja, maca caj se uvek pije sveže pripremljen.
Mača čaj je sjajan izvor vitamina A, vitaminskog kompleksa B, vitamina C, E, K i minerala u tragovima. Ovaj caj je bogat sastojcima sa super antioksidansnim aktivnostima uključujući polifenole i hlorofil.
Za razliku od tradicionalnog zelenog čaja, priprema zelenog Matcha caja podrazumeva i prekrivanje biljke čaja krpama pre nego što se uberu. Ovo dovodi do rasta lišća boljeg ukusa i teksture, koje je potom ručno ubrano, kratko stavljeno na paru kako bi se sprečila fermentacija, a zatim i osušeno i duže držano u hladnoj ostavi, što daje jači ukus. Osušeno lišće je potom samleveno u prah.
Tabela poređenja između zelenog čaja i matcha zelenog čaja
Sastojci/Prednosti | Običan Zeleni Čaj | Matcha Zeleni Čaj |
---|---|---|
Antioksidansi | Prisutni | Višestruko više |
Kofein | Umjerena količina | Postepeno oslobađanje energije |
Nutrijenti | Očuvani tokom pripreme | Potpunije zadržani |
Konzumacija listova | Infuzija | Konzumira se celi prah listova |
Boja | Zelenkasto žuta | Intenzivna zelena |
Aminokiseline | Manje zadržane | Obilje L-teanina |
Energetska podrška | Ograničena | Održava energiju duže vreme |
Mentalna budnost | Blaga stimulacija | Fokusirana koncentracija |
Karakteristike mača čaja
- Jači imuni sistem: kao što smo već pomenuli, Matcha caj sadrži brojne antioksidanse, polifenole i L-teanin koji zajedno doprinose jačanju odbrane imunog sistema i pomažu da se obezbedi zaštita protiv raznih antigena.
- Moć antioksidanasa: Maca caj sadrži bogatstvo prirodnih antioksidanasa i polifenola. Istraživanje je pokazalo da moć antioksidanasa maca caja mnogo je veća nego svih drugih zelenih čajeva. Ovi antioksidansi tragaju za radikalima koji ne sadrže kiseonik i neutralizuju njihov štetan efekat. Na taj način, oni štite telo od nastanka poremećaja i zapaljenja povezanih sa oksidativnim stresom.
- Dijabetes tipa 2: Mača čaj se pokazao koristan za održavanje zdravog metabolizma kod pojedinaca sa dijabetesom. Mača čaj koji je bogat antioksidansima pomaže u redukovanju nivoa triglicerida i ukupnog holesterola.
- Povećanje energije: maca caj sadrži zdrav oblik kafeina koji se razlikuje od onog koji se nalazi u kafi. Ovaj jedinstveni vid kafeina poznat kao teofilin pomaže u podržavanju funkcionalnosti adrenalnih žlezda i održava optimalne hormonalne nivoe.
- Detoksifikacija: Hlorofil prisutan u mača čaju pojačava efektivnost u procesu čišćenja tela. Hlorofil je sjajan detoksifikator koji pomaže u čišćenju krvi. Pomaže i u održavanju alkalnosti krvi i tkiva. Hlorofil isto tako pomaže u sprečavanju povezivanja štetnih toksina sa zidovima creva i izbacuje ih iz vašeg tela.
- Mentalna spremnost i umirujući efekat: maca caj daje i umirujući efekat telu. L-teanin, jedinstvena amino kiselina pomaže u jačanju alfa talasa u mozgu. Ovi alfa talasi pospešuju relaksaciju i stvaraju dubok osećaj mentalne jasnoće i svesnijeg stanja uma, kao što se dešava tokom praktikovanja joge. Istraživanje sprovedeno sa teaninom pokazalo je da teanin funkcioniše kao neurotransmiter koji prouzrokuje umirujući efekat na mozak bez izazivanja umora. Ovaj efekat je pomogao budističkim monasima da održe duboku koncentraciju tokom sesije meditacija. Još jedna studija je otkrila antistres efekte teanina prisutnog u mača čaju, koji pomažu u smanjenju fiziološkog i psihološkog stresa.
- Kulinarska upotreba: Pored zdravstvenih benefita, mača je široko popularna i kao sastojak u brojnim tipovima hrane. Mača se koristi da bi se dodao ukus brojnim jelima kao što su čokolade, torte, slatkiši, kolačići i sladoledi sa zelenim čajem. Skoro su čak i neki poznati lanci kafića u Severnoj Americi uveli pića na bazi matcha caja u vidu smutija, milk šejkova, pa i alkoholnih pića.
Iako su brojne koristi od Matcha caja (mača čaja), on sadrži i visoke količine kafeina koje mogu izazvati alergijske reakcije kod pojedinaca podložnih istim. Ove alergijske reakcije mogu uključiti dijareju, aritmiju i probleme sa varenjem. Ako se tek upoznajete sa mača čajem i nikada ga do sada niste pili, te niste svesni njegove snage, preporučujemo vam da postepeno počnete da ga pijete, kako biste videli da li vam odgovara.
Takođe, pre nego što počnete da pijete Match caj u medicinske svrhe, savet medicinskog radnika bi mogao uvek da vam pomogne da bolje razumete njegove efekte, naročito tokom posebnih stanja, kao što su trudnoća i period laktacije.
Način pripreme: Dodajte kafenu kašičicu praha u šolju, dodajte kašiku hladne vode i pomešajte mutilicom za kafu ili kašičicom. Dodavanjem malo biljnog mleka ( pirinčanog ili bademovog ), dobićete popularni matcha latte napitak. Matcha prah možete dodati i u šejkove ili u hranljivu masku za lice.
Proizvod ne sadrži: veštačke boje, aditive, konzervanse, zaslađivače i gluten.
Sastav: 100% čist Matcha – Mača čaj
Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu!
Distributer: The best of nature doo Beograd – Zemun
Mača čaj i kofein
Matcha caj ima tri puta više kofeina od običnog zelenog čaja, što je otprilike ekvivalentno šoljici jake kafe. Međutim, neće vam izazvati podrhtavanje, zbog sadržaja L-teanina. Poznato je da umesto toga stvara osećaj „ velike smirenosti “.
Osim toga, mačina jedinstvena kombinacija L-teanina i kofeina neće vam samo dati malo snage, već će vam omogućiti multitasking. Istraživanja pokazuju da konzumiranje specijalne mešavine stimulatora za mozak ovog čaja, poboljšava sposobnost obavljanja više zadataka, povećava brzinu percepcije i smanjuje umor izazvan zadatkom. Takođe, matcha caj poboljšava vaše pamćenje i može poboljšati vašu koncentraciju.
Mača čaj je definisan različitim kvalitetima, vrstom proizvodnje i mestom odakle dolazi. Klasa koja se obično naziva ,,Ceremonial“, odnosi se na onu vrstu mača čaja koji je dovoljno dobar da se konzumira tokom ceremonije, jer se uzima samo sa vodom, bez dodavanja bilo kog drugog sastojka.
Mača čaj ima 137 puta više antioksidansa epigalokatehin galata (EGCG), od običnog zelenog. EGCG podstiče metabolizam i može usporiti ili zaustaviti rast ćelija raka.
Matcha caj je takođe pun polifenola, koji mogu sprečiti rak i srčana oboljenja i pomoći u regulisanju šećera u krvi. Pošto konzumirate prave listove, mača prah takođe sadrži vlakna, koja mogu pomoći u varenju. Pored toga, pošto se matcha (mača) obično uzgaja u senci, sadrži više hlorofila. Za koji neki izvori tvrde da može pomoći u „detoksikaciji“ vašeg tela i bržem zaceljivanju rana.
Cena mača čaj
Mača zeleni čaj u pakovanju od 50 g. na našem tržištu ima cenu od 530- 990 RSD. Ovo je najkvalitetnija vrsta zelenog čaja, koja ima izuzetna lekovita svojstva. Mača sadrži katehin, karotin i vitamine A,B,C i E i smatra se da je 10 puta jači od običnog zelenog. Mangobiocentar u ponudi ima i matcha caj 100gr.
Mača čaj iskustva
Neki od najstarijih ljudi na planeti žive na Okinavi u Japanu. Mnogi od njih svoju dugovečnost pripisuju konzumiranju mača čaja. Mačin sadržaj antioksidanata (ima 60 puta više antioksidanata od spanaća!) može pomoći u borbi protiv procesa starenja iznutra i spolja, ostavljajući vam blistavu kožu bez nabora.
Pomoc u regulisanju tezine
Katehini koje sadrži mača čaj imaju termogena svojstva. Što znači da pomažu vašem telu da spali kalorije. Jedna studija je pokazala da konzumiranje zelenog čaja može povećati vašu stopu termogeneze (sagorevanja kalorija) sa 8 na 10 procenata. Konzumacija mača zelenog čaja ne poboljšava samo brzinu metabolizma u mirovanju. Studija je pokazala da ispijanje mačha zelenog čaja neposredno pre treninga, dovodi do 25 procenata više sagorevanja masti tokom vežbanja.
Matcha caj (Mača čaj) sadrži skoro 30 puta više olova od uobicajenog zelenog čaja. Zvuči zastrašujuće, ali nije tako strašno kao što izgleda. Zbog ovoga ne morate u potpunosti da izbegavate ovu vrstu čaja. Samo se ograničite na jednu šoljicu dnevno i izbegavajte da ga dajete deci.
Ovaj čaj takođe ima amino jedinjenje zvano L-teanin. Za koje su studije pokazale da stvara umirujući, opuštajući efekat. Međutim, L-teanin vas ne tera samo da se opustite. Takođe pomaže u stvaranju i oslobađanju gama amino butirne kiseline (GABA). GABA stimuliše oslobađanje hormona dopamina i serotonina, koji vas čine srećnim. Ukratko, ispijanje mača čaja može vas učiniti malo blaženijim u lošem danu.
Priprema
- Prokuvajte vodu i ohladite
- Prosejte veliku kašičicu (oko 2 grama) čaja u svoju mača šolju
- Polako dodajte oko 60 grama ohlađene vode (od 80C) u svoju šolju (ne koristite ključalu vodu!)
- Pomerajte chasen (bambusovu metlicu) napred-nazad ili u obliku slova „V“. Kako biste umešali čaj u vodu, dok se na površini ne pojavi pena (obično traje oko 20 sekundi).
Pokušajte da metlica ne grebe o dno posude. Držite je blizu vrha za bolju penu. Nakon 20 sekundi brzog, ali kontrolisanog mućenja, biće spreman za piće.
Ono što podrazumevamo pod „matcha čajem“ nije jednostavno kategorija matcha napitaka, napravljenih samo od mače i vode. Dakle, to znači da bi u kategoriji „mača čaja“ ima mnogo vrsta matcha pića, uključujući:
Tradicionalni:
- Usucha
- Koicha
Netradicionalni:
- Ledeni mača caj
- Penasti mača latte
- Naoki mača stil
Postoji li pravi način da se napravi mača čaj? Kratak odgovor je ne. Međutim, postoji „pravilan način“ da se napravi usucha i koicha. Jer su one deo japanskog nasleđa i kulture drevnog čaja. Da biste poštovali ovu kulturu, trebalo bi da pokušate da pratite standardne recepte, ako želite da napravite usuchu ili koicha. „Pravi“ način pripreme matche zahteva mesece i godine posvećenog učenja.
Ceremonija čaja, ili čanoju, je formalna japanska ceremonija koja je važna kulturna tradicija. To je formalni događaj sa sopstvenim skupom ispravnih alata, manira i odeće. Međutim, mnogi koraci su puni kulturnog značaja sa propisanim alatima i procedurama, koje treba slediti. Mnogi Japanci će vam reći da nemaju pojma o obimu ovih rituala, a nijedan japanski majstor čaja ne bi očekivao da stranac sledi ili čak razume ovaj tradicionalni način pripreme i uživanja koji pruza ovaj caj.
Ako ste istinski zainteresovani za umetnost japanske ceremonije čaja i spremni ste da uložite vreme i energiju da je naučite, samo napred.
Ovde ćemo vam opisati osnove pravljenja usucha ili koicha, pa možete sami odlučiti da li je vredno vašeg interesovanja i truda.
Kako napraviti usucha?
Usucha je najčešći način na koji se pije mača čaj u Japanu. Međutim, postoje norme koje se odnose na proporciju vode i mače u pripremi usucha, što ipak može učiniti ovaj način pripreme previše jakim, za neke. Ima dobar ukus kada se pravi sa mačom dobrog kvaliteta, ali možda nije prikladan za svakoga.
Koicha – Način pripreme
Koicha je obično rezervisana za konzumiranje tokom japanskih ceremonija čaja. Pošto se pravi sa manje vode, Matcha caj (Mača čaj) je veoma gust i to omogućava gostima da uživaju u svim delikatnim notama mače. Pošto je tako gusta, trebalo bi da pravite koiču samo sa mačom vrhunskog kvaliteta.
Sve manje kvalitetno, može biti prilično gorko. Ako ste novi u mači, toplo preporučujemo da izbegavate koiču, dok ne steknete više iskustva i naučite da zaista cenite nijansirane ukuse u prahu mača vrhunskog kvaliteta.
Proces stvaranja mače
Zasađena u najboljim zemljama Kjota, 20 dana pre berbe, plantaža zelenog čaja se zasjenjuje kako bi se povećala koncentracija hlorofila, teanina i kofeina, zbog čega je mačin rast odložen. Ovo je trenutak kada Matcha caj dobija aminokiseline, koje daju listu slađi ukus.
Sakupljanje listova zelenog čaja se vrši ručno na temeljan i metodičan način, samo odabirom najboljih listova. Kada se sakupe, šire se na površinu za sušenje listova. U to vreme osušeni listovi, koji se nazivaju i „tenča“. Od njih se već može napraviti matcha caj, ako ih potopite u toplu vodu.
Da bi se napravio mača prah, proces se nastavlja tako što se listovi seku i odvajaju od stabljika. Zatim se melju dok se ne postigne veoma fina tekstura prašine (za sat vremena svaki kameni mlin proizvodi približno 40 g mača čaja).
2 recenzije za Mača čaj – 100% organski matcha čaj u prahu 50gr
Dodaj recenziju Odustani od odgovora
Povezani proizvodi
Ostali organski proizvodi
Lekoviti dodaci
Ostali organski proizvodi
AKCIJA
Stevan Duvnjak –
Odlican caj, pijem ga umesto jedne doze kafe, ima slican efekat, a zdrav je. Moze se dodati i mleko, pa je jos bolji.
Tanja –
Odlican!