Kore za gibanicu sa speltinim brašnom 500g Bio Heljda
215.00 rsd
Kod izrade ovih kora u jednakom odnosu se kombinuju pšenično brašno i brašno od spelte. Kore za gibanicu sa speltom su proizvod dobijen tradicionalnim načinom proizvodnje, što im daje poseban ukus i kvalitet za lako upijanje nadeva. Osim gibanice, moguće je praviti i druge pite sa željenim nadevima. Pakovanja su od 500g, a kore su zaštićene, što ih čini polutrajnim proizvodom sa rokom upotrebe do šest meseci na +8⁰C.
Kod izrade ovih kora u jednakom odnosu se kombinuju pšenično brašno i brašno od spelte. Kore za gibanicu sa speltom su proizvod dobijen tradicionalnim načinom proizvodnje, što im daje poseban ukus i kvalitet za lako upijanje nadeva. Osim gibanice, moguće je praviti i druge pite sa željenim nadevima. Pakovanja su od 500g, a kore su zaštićene, što ih čini polutrajnim proizvodom sa rokom upotrebe do šest meseci na +8⁰C.
Razlika između spelte i pšenice sastoji se iz: obe pripadaju istoj porodici, ali se bitno razlikuju po fizičkim, biološkim i nutritivnim osobinama. Krupnik ili spelta podseća na pšenicu, po svom izgledu zrna, koje je duguljasto, usko. Međutim, zrno spelte ili krupnika, za razliku od zrna pšenice, poseduje debelu spoljašnju opnu ili ljusku. Ljuska zrna spelte čini 30-35% ukupne mase zrna.
Pored pomenutih fizičkih karakteristika, spelta se od pšenice razlikuje i po nutritivnoj vrednosti i sadržaju hranljivih materija. Spelta sadrži gluten, koji je rastvorljiv u vodi, a kada se zagreje postaje lakše svarljiv, za razliku od glutena iz pšenice, koji se teže vari i formira kugličaste formacije u organima za varenje.
Druga razlika između spelte i pšenice je u DNK strukturi i izgledu ćelija. Spelta je bogata u visoko vrednim proteinima u odnosu na pšenicu. Ukupan sadržaj proteina u spelti je 13.1 – 14.2%. Kod pšenice taj odnos varira, zavisno od vrste pšenice od 9 – 13.8 %. Razlaganjem proteina u metaboličkom procesu, nastaju aminokiseline, kojih u spelti ima mnogo više nego u pšenici. Od esencijalnih aminokiselina u sastav spelte ulaze leucin, izoleucin, cistein, metionin, triptofan i fenilalanin.