Raž oljušten 500g Beyond – organski proizvod
145.00 rsd
Raž je žitarica bogata kalcijumom, gvožđem, B vitaminima B grupe, pomaže rad organa za disanje i izlučivanje. Takođe je bogata proteinima. Daje snagu i vitalnost, a posebno blagotvorno utiče na rad organa za disanja, kao i organa za izlučivanje.
Nema na zalihama
Raž je žitarica koja se vekovima takmičila za prevlast u proizvodnji hleba sa pšenicom, iako nije ni približno rasprostranjena i korišćena kao pšenica. Međutim, raž je po svojim botaničkim i pekarskim karakteristikama najsličnija pšenici (zrno, klas, stabljika, belančevine koje sadrže gluten – lepak). Raž je pored pšenice i kukuruza, jedina žitarica koja nema omotač oko zrna (pleva) i može se koristiti u ishrani u prirodnom obliku, bez dodatne tehnološke obrade. Raž potiče iz zapadne Azije, tačnije Zakavkazja.
Sadržaj ugljenih hidrata u raži je 74%, belančevina 9,3%, masti 1,8%, minerala 1,8% (među kojima najviše sadrži kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, kalcijum, natrijum, sumpor i mangan), vitamine, posebno grupe vitamin B. Raž je nešto kaloričnija od pšenice – 100 g raži sadrži 349 kalorija.
Povezani proizvodi
Ostale osnovne namirnice
Ovsene pahuljice 200g bez glutena – organski proizvod ( Superfood )
Organske žitarice