Speltino brašno od celog zrna 1kg – Spelta Jevtić

250.00 rsd

Spelta ( lat. Triticum spelta ) je drevna žitarica, široko poznata po svojim zdravstvenim i lekovitim svojstvima. Kod nas se još naziva i krupnik ili pir. Sadrži čitav niz hranljivih sastojaka, uključujući proteine, esencijalne aminokiseline, vitamine, složene ugljene hidrate, visoko vredna biljna vlakna. Poseduje prijatan, sladak ukus, i lako se vari. Speltino zrno se hiljadam godina koristi i smatra se izuzetno zdravom žitaricom.

Spelta je žitarica iz familije Triticum, u koje spada i pšenica, i njene podvrste. Spelta se može smatrati i rođakom pšenice, ili čak pretkom današnje pšenice, jer je nastala pre pšenice, bez genetskih modifikacija i primene pesticida.

Prvi pisani zapisi o spelti datiraju još od pre 5 000 godina p.n.e. Spelta se uzgajala i obrađivala na tlu današnjeg Irana, tadašnje Mesopotamije, gde se koristila kao osnova za pravljenje hleba. S razvojem civilizacije, spelta je migrirala i u druge zemlje, naročito u Severnu Ameriku, gde se od početka XX veka, ona uzgaja na obradivim površinama na oko 600.000 hektara.

spelta, speltino brasno. krupnik, spelta jevtic, vlakna, minerali, vitamini
Speltino brašno od celog zrna 1kg – Spelta Jevtić

250.00 rsd

Šifra proizvoda: 131 Kategorije: ,
Call Now Button