Goji bobice 100g – organski proizvod
570.00 rsd
Godži (lat. Lycium barbarum) je drvenasta grmolika biljka koja daje visokoenergetski plod bobičasto-čokoladnog ukusa. Nazivaju ih takođe „srećne bobice“, “vučije bobice“ ili „crveni dijamanti“. Prema ORAC američkoj lestvici koja meri oksidativnost proizvoda zauzima prvo mesto. Što je položaj na lestvici viši, tim hrana ima veću sposobnost uništavanja slobodnih radikala koji narušavaju zdravlje i ubrzavaju proces starenja. Godži bobice su bogate antioksidansima, aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama. Takođe su bogate vitaminom C, kompleksom B vitamina i vitaminom E.
- Štite mozak
- Povećavaju nivo energije
- Revitalizuju mišiće
- Regulacija šećera u krvi
Godži (lat. Lycium barbarum) je drvenasta grmolika biljka koja daje visokoenergetski plod bobičasto-čokoladnog ukusa. Raste na Himalajima gde se već vekovima koristi ne samo u kuhinji, već i u medicini. Nakon sakupljanja godži bobice se pažljivo peru i suše na temperaturi koja ne prelazi 45°C. Većina hranljivih sastojaka iz svežih bobica se na taj način sačuvaju, a zbog isparavanja vode godži bobice postaju slađe i mesnatije. Godži bobice su najpoznatija superhrana na svetu. Nazivaju ih takođe „srećne bobice“, “vučije bobice“ ili „crveni dijamanti“. Prema ORAC američkoj lestvici koja meri oksidativnost proizvoda zauzima prvo mesto. Što je položaj na lestvici viši, tim hrana ima veću sposobnost uništavanja slobodnih radikala koji narušavaju zdravlje i ubrzavaju proces starenja. Godži bobice su bogate antioksidansima, aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama. Takođe su bogate vitaminom C, kompleksom B vitamina i vitaminom E.
Sadrže 19 amino kiselina, od kojih 8 esencijalnih, 21 mineral (gvožđe, bakar, cink, selen, kalijum, magnezijum…), kao i beta-karoten kojim su izuzetno bogate, što se može primetiti po izrazito crvenoj boji bobica.
Zašto Goji?
1. Štite mozak
Verovatno zbog visokog nivoa kalcijuma i vitamina B, mogu štititi um od degenerativnih poremećaja.
2. Povećavaju nivo energije
Bogate su vitaminima i mineralima koji pomažu ubrzavanju metabolizma i pretvaranju hrane u energiju (umesto skladištenja kalorija kao masti). Takođe mogu pomoći da se smanji umor, što je u vezi sa njihovim sastavom kojeg čine:
a) B vitamini – igraju ključnu ulogu u pretvaranju masti, proteina i ugljenih hidrata u energiju.
b) Vlakna – pomažu vam da efikasnije svarite hranu, tako da imate više energije.
c) Cink – je bitan za stotine enzimskih procesa unutar ljudskog tela, uključujući probavu proteina i sintezu hormona neophodnih za zdravu funkciju štitne žlezde.
d) Gvožđe – olakšava transport kiseonika svim organima, mišićima i drugim tkivima širom tela.
e) Kalcijum – pomaže u regulaciji hormona, kao i zdravu mišićnu, nervnu i kardiovaskularnu funkciju.
f) Amino kiseline – su građevinski blokovi za peptide, polipeptide i proteine. Naša tela takođe koriste aminokiseline kao izvor energije i sintetizuju hormone.
3. Revitalizuju mišiće
Godži bobice su korišćene hiljadama godina kako bi promovisali fizičku snagu i zdravu funkciju jetre. Iako ne izgleda tako na prvi pogled, ove dve stvari zapravo idu ruku pod ruku. Zdrava jetra je mnogo efikasnija u uklanjanju skladištene mlečne kiseline zbog prekomerno korišćenih mišićnih tkiva. Takođe, povećanjem protoka krvi i kiseonika u celom telu, godži bobice mogu pomoći i da se spreči prekomerna proizvodnja mlečne kiseline.
4. Regulacija šećera u krvi
Godži bobice su jedan od retkih sušenih plodova koje mogu konzumirati dijabetičari. Sa glikemijskom vrednošću od samo 29 (manje od 40 se smatra niskom gl. vrednošću) godži bobice neće uzrokovati povećanje nivoa glukoze u krvi, poput drugih plodova.
Ostalo:
Godži bobice sadrže visoke koncentracije karotenoidnog zeaksantina koji je prepoznat zbog svoje sposobnosti da zaštiti oči od štete prouzrokovane oksidacijom i smanjuje rizik od starosne degeneracije makule (AMD), što je broj jedan uzrok slepila kod ljudi starosti preko 65 godina.
Mogu ojačati i imuni sistem. Godži bobice su tradicionalno korišćene za jačanje imunog sistema, a nedavne studije su nam dale povod da verujemo da to funkcioniše. Karotenoidni beta-karoten i aminokiselinski cistin koji su pronađeni u bobicama su prepoznatljivi po svom pozitivnom uticaju na imunološku funkciju. Godži bobice takođe sadrže cink koji je jako važan za imunitet i jedan od najčešće korišćenih dodataka za sprečavanje virusnih bolesti kao što je grip.
Način upotrebe:
Dodajte ih u musli, smuti ili grickajte kao i drugo suvo voće. Preporučeni dnevni unos je 2-3 kašičice dnevno (10-30g)
Povezani proizvodi
Ostali organski proizvodi
Ostali organski proizvodi
Organsko sušeno voće i orašasti plodovi
Organski kakao – Ekvadorski organski sirovi kakao prah 500g – Arriba nacional