Šareni biber 50g – četiri vrste bibera
350.00 rsd
Zrna šarenog bibera pravo su blago. Savršen odnos i spoj naglašavaju poseban ukus svakog sastojka. Blag, aromatičan i savršen za začinjavanje, oplemenjivanje i dekorisanje.
Mešavina 4 vrste bibera u zrnu prve klase daće poseban ukus vašim mesnim i vegetarijanskim jelima. Ovu mešavinu najbolje je koristiti u završnoj fazi prireme jela ili pred samo serviranje kako bi aroma bibera u potpunosti došla do izražaja.
Pojačava lučenje stomačnih sokova, pa olakšava varenje posebno teške hrane, a stimulativno deluje i na krvotok.
Oštrinu biberu daje alkaloid piperin, sadržaj piperina je od 5 do 10 % zavisno od vrste, dok miris bibera potiče od etarskih ulja.
Pojačava apetit, utiče na probavu, prikriva neprijatan zadah.
Poreklo: crni biber (Vijetnam); beli biber (Indonezija); zeleni biber (Indija); crveni biber (Brazil)
Nema na zalihama
Zrna šarenog bibera pravo su blago. Savršen odnos i spoj naglašavaju poseban ukus svakog sastojka. Blag, aromatičan i savršen za začinjavanje, oplemenjivanje i dekorisanje.
Crni biber nastaje od zelenih (nezrelih) bobica koje se posle berbe suše na suncu i tako dobiju crnosmeđu boju, a površina im postane hrapava i smežurana. Crni biber je najljući od svih.
Zeleni biber je danas prilično popularan pošto ima veoma prijatnu aromu. Svež može da se održi u frižideru svega osam do deset dana, zato se zelene bobice najčešće stavljaju u presolac i prodaju u bočicama.
Beli biber se dobija od crvenih (znači, zrelih) bobica koje se posle berbe ovlaže, pa spoljna opna nabubri i otpadne. Bobice se potom suše. Beli biber nije mnogo ljut, ali zato ima jaku aromu.
Nekada se i crveni biber pripremao za tržište kao i zeleni, naime, bobice su se stavljale u presolac. Crvene bobice su veoma aromatične i ljute. Danas je moguće naći po prodavnicama i ovako sušene crvene bobice, ali to nije pravi biber, već biljka Chinus molle. Zrnca te biljke su ljuta, a miris je nešto između mirisa bibera i limuna.
Sastav: crni, beli, zeleni i crveni biber u zrnu.
Upotreba: Odlično se slaže sa jelima sa pečenim mesom, ribom, povrćem, supama, umacima i jelima sa krompirom.